Over Rick

Opleiding

Rick van den Belt werd in 1995 geboren in het Nederlandse Zwolle, waar hij vanaf zijn zevende levensjaar musicallessen kreeg op de Song & Dance musicalschool. Naarmate hij ouder werd, mocht Rick daar de vooropleiding volgen aan de Song & Dance Academie. In 2013, nadat hij zijn VWO had afgerond, vertrok Rick naar Tilburg waar hij Musicaltheater ging studeren aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Tijdens zijn opleiding heeft Rick verschillende voorstellingen gespeeld, waaronder I Love You, You’re Perfect, Now Change geregisseerd door Jos Dom, Midzomernachtdromen en The Addams Family, beide geregisseerd door Joep Onderdelinden, De Meiden onder regie van Alexandra van Marken en Jane Eyre door Brigitte Odett. Ook speelde hij zijn solovoorstelling Kwab, geregisseerd door Alexandra van Marken. Daarnaast volgde hij zangles bij Jack Breikers, spellessen van Brigitte Joosten, Brigitte Odett en Geertje Hochstenbach en veel verschillende dansstijlen, waaronder Musicaljazz door Tim Van der Straeten en Ken Molineux, tapdance door Janis Sutton en modern jazz door Noortje van Gestel en Maartje Braun. Daarnaast kreeg hij workshops van Cindy Bell, Laurie van Iersel, Ara Halici, Ivo Chundro en Anne-Mieke Ruyten.

Nadat Rick de bachelor Musicaltheater had afgerond in 2017, werd hij toegelaten tot de Master Muziektheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Hier kreeg hij zangles van Edward Hoepelman en Ivar Costenoble, spellessen van Ad Knippels en Marc Krone en pianolessen van Erik Vlasblom. Rick studeerde af in 2019.

2017

Tijdens zijn laatste leerjaar op Musicaltheater speelde Rick mee in de musicalproductie Chaplin van Music Hall, waarmee hij van begin december 2016 tot maart 2017 door België en Nederland tourde als Ensemble en Swing. In januari begon Rick als muzikaal leider aan Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, door SPOT! Theater Goirle. In april en mei 2017 speelde Rick de rol van Oehoe, de wijze uil in de Efteling, waar hij ervaring in poppenspel opdeed. Op 24 mei 2017 trad Rick op met Musical in Concert in Aalst.

In de zomer van 2017 begon Rick te repeteren voor de familiemusical Ridders van de Ronde Keukentafel van Deep Bridge, waarmee hij in oktober en november in Antwerpen de rol van Mordred speelde. Sinds september werkte hij als muzikaal leider aan Petticoat, opgevoerd in Venlo. In december 2017 was Rick te zien zijn als poppenspeler in De Notenkraker, een samenwerking tussen Theater Terra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

2018

In januari begon Rick als muzikaal leider aan Rent, opgevoerd in Venlo, en aan All Shook Up door SPOT! Theater Goirle. In april 2018 vertolkte Rick de titelrol in de kinderopera Brundibár van Hans Krása, opgevoerd door Souvenir des Montagnards onder regie van Marc Krone en muzikale leiding van Peggy Hegeman. Ook was hij in mei te zien in de herneming van Ridders van de Ronde Keukentafel, die ditmaal tourde door België. Op 16 mei 2018 voerde Rick zijn recital BELT op met live combo, als afsluiting van zijn eerste leerjaar aan de Master of Music. In mei en juni werkte Rick als productieleider voor Sondheim’s A Little Night Music, opgevoerd door Fontys Muziektheater in Theaters Tilburg.

In juli ging hij mee als pianist en docent Ensemblezang bij het MusicalCamp. In augustus was Rick betrokken bij de Nederlandse première van The Spitfire Grill als muzikaal leider. Daarnaast zal Rick opnieuw te zien zijn als Oehoe, de wijze uil in de Efteling. In november en december tourde Rick als koorzanger door heel Nederland met de opera A Quiet Place door Opera Zuid. Daarnaast werkte als muzikaal leider aan de Nederlandse première van Carrie, en begon hij als docent Ensemblezang aan de vooropleiding Musicaltheater, op Fontys Hogeschool voor de Kunsten. In december 2018 werkte Rick als assistent muzikaal leider aan Op Hoop van Zegen van De Graaf & Cornelissen Entertainment.

2019

Vanaf januari 2019 werkte Rick aan de repetities van Thoroughly Modern Millie in Venlo, waar hij de muzikale leiding op zich nam. Daarnaast werkte hij aan de musical Curtains door Spot! Theater in Goirle en aan Ja Zuster, Nee Zuster door Etoile Musicalschool in Boxmeer. Ook begon hij als dirigent van het koor Souvenir Theatercompagnie in Tilburg en als zangdocent bij musicalschool Musicals’Cool in Best.

Op 13 mei studeerde Rick af aan de Master of Music met zijn afstudeervoorstelling Giorgio. In augustus en september was Rick te zien zijn Kiss of the Spider Woman door InTeam Producties, opgevoerd in het Fakkeltheater in België. In het najaar tourde Rick met de opera Die Zauberflöte door Nederland en België.

2020

In januari en februari 2020 was Rick in Antwerpen en Gent te zien met het musicalconcert The Best of Musicals. Daarna kwamen alle annuleringen en werd het extreem rustig. In de zomer van 2020 was Rick actief als zangcoach bij de musicalkampen van Deep Bridge in Antwerpen. Als vocal coach werkte hij mee aan popconcert Simply the Best Breda, wat in oktober 2020 werd uitgevoerd als livestream.

2021

Vanaf januari 2020 werkte Rick twee maanden als muzikaal leider aan The Sound of Music. De repetities werden hervat in januari 2021 en de voorstelling zal (hopelijk) in oktober 2021 worden opgevoerd in Goirle. Ook werkte hij aan de Nederlandse première van Bring It On, maar de uitvoeringen hier zijn definitief geannuleerd. Sinds september 2020 werkte Rick aan de musical Big Fish door musicalvereniging BOeMS, maar de repetities werden na twee maanden weer stilgelegd. Nieuwe data zijn momenteel nog onbekend.

In oktober 2021 zal Rick (hopelijk) weer naar België vertrekken voor een nieuw project. In juli 2021 zal hij (hopelijk) als koorzanger te zien zijn tijdens de Vrijthofconcerten van André Rieu in Maastricht. 

Download hier een overzichtelijk CV van Rick